top of page

Máriatövismag

10 meglepő tény a máriatövismagról. Te ismered mindet?

A máriatövis (Silybum marianum) a mediterrán térségből származó egyéves növény, amelyet már a középkorban is használtak gyógyításra, mivel korán felismerték, hogy enyhíti a máj- és epepanaszokat.Termését, a máriatövismagot az egyik legjobb májtisztító tulajdonsággal bíró természetes hatóanyagnak tartják, számos gyógyszer, gyógytermék és étrend-kiegészítő alapanyaga.Kivételes gyógynövény, amelynek rengeteg hasznos tulajdonsága van. Összeírtuk a 10 legfontosabbat.


A máriatövismag az egyik legerősebb méregtelenítő

Gyógyászati szempontból a máriatövis terméséből kivont szilimarin a növény legfontosabb része. Kísérletekkel bizonyították, hogy több ismert májkárosító anyag (mérgek, bizonyos gyógyszerek) mérgező hatása gátolható előzetesen adagolt szilimarinnal, illetve a már kialakult mérgezés hatásos ellenszere a máriatöviskivonat. A méregtelenítő hatás részben annak köszönhető, hogy a szilimarin megakadályoza a mérgek bejutását a sejtekbe, mivel stabilizálja és erősíti a májsejtmembránokat.

Az egyik intravénásan adagolt gombamérgezés elleni szer szintén szilimarint tartalmaz.

Antioxidáns hatású

A máriatövis olaj egy nagyon jó szabadgyökfogó antioxidáns. A máriatövis vegyületei mérséklik a máj oxidatív károsodását. A szilimarin fokozza a fehérjék előállítását a sejtekben, így elősegíti a máj regenerálódását.

A szervezet méregtelenítéséhez sokféle tápanyagra van szüksége a májnak. A máj méregtelenítésének első szakasza (ami mind a cukor, mind az alkohol méregtelenítéséhez szükséges) nagymértékben függ az antioxidáns tápanyagoktól.

Gyulladáscsökkentő hatású

Gyulladáscsökkentő hatása miatt a máriatövismagot krónikus májgyulladás és hepatitisz kezelésében is használják. E tulajdonságának, valamint antioxidáns hatásának köszönhetően a szervezet belső egészségének fenntartásában is jelentős szerepet játszik.

Az alkohol és a gyógyszerek okozta májkárosodás megelőzésére, kezelésére is használják

Ahogy már említettük, a szilimarin megakadályozza a mérgek bejutását a sejtekbe. A hosszú távú károsodások megelőzésében fontos szerepe van annak, hogy a máriatövis gátolja a máj szövetének átépülését, így véd a májzsugor kialakulása ellen. Ajánlott túlzott alkoholfogyasztás esetén is.


Készíts máriatövis teát, ha epe- vagy emésztési panaszaid vannak!

A növényi részekből tea is készíthető, de nem árt tudni, hogy a szilimarin vízben nem oldódik, ezért teaként csak enyhe panaszok esetén hatásos. Elsősorban epepanaszokra szokták ajánlani, de az emésztést is könnyebbé teszi. Másnaposság ellen is bevethető.

A máriatövismagot rágva is lehet fogyasztani – így valamivel intenzívebb a hatása

A magok kesernyés íze az oka annak, amiért inkább más formában (tinktúra, kapszula) szokták leginkább fogyasztani. Ha mégis vállalod az esetleg kellemetlen ízt, 3 mokkáskanálnyi elrágása javasolt a főétkezések előtt.

Természetes módon véd az alkoholfogyasztás, a légszennyezés és más környezeti tényezők káros hatásaitól

Környezetünk tele van méreganyagokkal. Ezekkel testünk méregtelenítő szervei minden nap megküzdenek, és a munka oroszlánrészét a máj végzi. A máj a felelős ugyanis számos alapvető méregtelenítő funkció elvégzéséért. A máriatövismag háromféleképpen is támogatja a máj munkáját:

  • védi a májat a toxikus anyagoktól

  • segíti a méregtelenítést

  • elősegíti a májsejtek regenerálódását, hozzájárul a májsejtek képződéséhez

A máriatövismag olaj több, mint 50%-ban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, ilyen az omega-3 és az omega-6

A többszörösen telítetlen zsírsavak rendszeres fogyasztása elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez, kimagasló szerephez jutnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, továbbá szerepük van a csontritkulás, egyes pszichés zavarok, bőrpanaszok, bizonyos autoimmun problémák és allergiák megelőzésében vagy enyhítésében.


A máriatövis 2013-ban Az Év Gyógynövénye

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság a hazai gyógyszerészet tudományos szervezete, ennek Gyógynövény Szakosztálya fogja össze a gyógynövény szakterület művelőit. A Gyógynövény Szakosztály 2013-ban indította útjára Az Év Gyógynövénye kezdeményezést, amely évről évre ráirányítja a figyelmet egy gyógynövényre, melynek köszönhetően a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk  az érdeklődők széles köréhez juthatnak el. A kezdeményezés első évében a sort a máriatövis nyitotta meg.


Régen tejfokozóként is használták

A növénynek több népies neve is van (Boldogasszony teje, Boldogasszony káposztája, máriabogáncs, pápafű, Szűz Mária teje, Szűz Mária tövise, tarkabogáncs), ezek egy része a növényhez kapcsolódó legendára utal, miszerint a levelek fehér márványozottsága akkor keletkezett, amikor Jézus anyjának, Máriának teje ráfröccsent a növényre. Ennek a hiedelemnek tudható be, hogy gyakran alkalmazták a tejelválasztás fokozására.

 
 
 

Comments


bottom of page