Immunrendszer erősítése
- biopolhuanalytics
- Jun 11, 2024
- 3 min read
Megfelelő táplálkozás az immunrendszer erősítése érdekében
Anyukád talán a tyúkhúslevesre esküdött, ha beteg voltál. Az orvosod pedig arról próbál meggyőzni, hogy egyél több zöldséget. Vajon tényleg ekkora szerepe van a táplálkozásunknak az immunrendszer erősítésében?
A szakértők szerint nagyon is jelentős szerepe van. Immunrendszerünk ugyanis akkor működik a leghatékonyabban, ha az életmódbeli tényezők egyensúlyban vannak, ezért az immunitás szempontjából az első és legfontosabb az egészséges táplálkozás.
A megfelelő étrend amellett, hogy jót tesz az egészséges testsúlynak és a tiszta bőrnek, hozzájárul a hosszú távú egészségügyi problémák megelőzéséhez a magas vérnyomástól a cukorbetegségig. Az egészséges táplálkozás az önmagunkkal való törődésnek is egy formája, amelynek további előnye, hogy erősíti az immunrendszerünket, hogy a náthától az influenzáig mindent elhárítson, vagy legalábbis segítsen a szervezetünknek a betegséggel szembeni küzdelemben, ha megbetegszünk.
A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend segíthet a szervezetnek jobban felkészülni arra, hogy leküzdjön mindent, ami az útjába kerül. Ez egyre fontosabbá válik éveink számának növekedésével. Az immunválaszunk az életkor előrehaladtával csökken, ezért ajánlott, hogy minden étkezést lehetőségnek tekintsünk arra, hogy tápláljuk a szervezetünket és erősítsük az immunrendszerünket.
5 természetes vitaminforrás az immunrendszer erősítésére
Huminsavak és fulvosavak
A humin anyagok, köztük a huminsavak és fulvosavak a növényi eredetű biomassza évezredes bomlási folyamatai során keletkeznek. Ezek az értékes anyagok legalább 70-féle ásványi anyagot tartalmaznak, és mindezeket felvehető, biológiailag hasznosítható formában.
Amellett, hogy feltöltik a szervezetet ásványi anyagokkal, elektrolitokkal, antioxidánsokkal, a huminsavak és fulvosavak a méregtelenítés fontos folyamatát is támogatják. Megkötik a káros nehézfém-részecskéket, toxinokat, így semlegesítik azok hatásait, és abban is a szervezetünk segítségére vannak, hogy a veszélyes anyagokat minél hatékonyabban és gyorsabban eltávolíthassuk.
A huminsavak immunmoduláló hatással is rendelkeznek, amely azt jelenti, hogy immunválasz-csökkentő és -kiváltó hatásuk is van. Ez akkor bizonyul hasznosnak, amikor egyes betegségek esetében a túlzott immunválasz csökkentése a cél, ilyen például az allergia, az asztma vagy az ekcéma. Ezen betegségek kezelésében is kiválóan alkalmazható.
Kurkuma
A kurkuma, más néven indiai sáfrány a gyömbérfélék családjába tartozó, ázsiai eredetű fűszer- és gyógynövény. Egészségre gyakorolt pozitív hatásaiért elsősorban a növény gyöktörzsében található kurkumin felelős. A kurkumin védi a szívet és a májat, emellett képes megnövelni az immunrendszerben fontos szerepet betöltő katelicidin antimikrobiális peptid szintjét. E nélkülözhetetlen protein legfontosabb szerepe az, hogy segítséget nyújt az immunrendszernek a szervezet számára ismeretlen baktériumok, vírusok és gombák elleni védekezésben.
Gyömbér
A kurkuma mellett talán a legismertebb szuperélelmiszer, amellyel könnyen és hatékonyan megvalóstható az immunrendszer erősítése. Sokan úgy tartják, naponta kellene fogyasztani nagyszerű hatásai miatt. Hatóanyagainak köszönhetően a gyömbér emésztésjavító, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint vírus- és baktériumellenes hatásokkal is bír. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.
Máriatövis
Ezt a sokoldalú gyógynövényt már a 15. században is használták mérgezések ellen a bencés szerzetesek. Azóta elsősorban méregtelenítésre, májbetegségek gyógyszereként használják. Hozzájárul a máj és az epe egészségének megőrzéséhez, a májszövet és a májsejtek regenerálódásához. A máriatövis jótékony hatásaiért felelős flavonoid komplex, a szilimarin rendkívül hatékony antioxidáns, kiválóan képes harcolni a szervezetben létrejövő destruktív oxidációs folyamatok ellen.
Quercetin
A quercetin egy növényi pigment, amely a flavonoidoknak nevezett növényi vegyületek csoportjába tartozik. Jótékony hatása annak köszönhető, hogy képes antioxidánsként működni a szervezetben. Számos zöldség és gyümölcs tartalmazza (hagyma, alma, szőlő, brokkoli, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, meggy, kapribogyó stb.). A quercetin hozzájárul az általános egészségi állapot fenntartásához azzal, hogy fokozza a szervezet immunitását, segíti a szervezetet a gyulladások és az allergia elleni küzdelemben.
Immunrendszered éjjel-nappal dolgozik, hogy elhárítsa a rád leselkedő betegségeket és fertőzéseket. Minél erősebb, annál könnyebben maradhatsz egészséges. Gondoskodj arról, hogy az immunrendszered mindent megkapjon, amire az optimális működéshez szüksége van, élj te is a természetes immunerősítés lehetőségeivel!
Comments